De Rabobank Paardendag

Tijdens de Rabobank Paardendag vond het Noordelijk kampioenschap Dressuur & vaardigheid mennen plaats. Er zijn acht ringen voor dressuur en een ring voor de vaardigheid. Bij de vaardigheidswedstrijden was er een parcours uitgezet dat wass afgebakend met plastic kegels. Op iedere kegel ligt een (tennis)bal. De menner moet zijn span door dit parcours sturen, zonder de balletjes van de kegels af te rijden. Een goede test op gehoorzaamheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner! Het doel hierbij is zo snel mogelijk het parcours af te leggen en daarbij alle ballen op de kegels te laten liggen. Vaardigheidswedstrijden kunnen gereden worden in de klasse L (Licht), M (Midden) en Z (Zwaar). Deze klassen zijn allen uitgeschreven op het Noordelijk kampioenschap.

Daarnaast was er de dressuur. De dressuur verschilt in opzet niet veel van een dressuurwedstrijd zoals we die ook onder het zadel kennen: er wordt een proef gereden die uit een serie opeenvolgende verplichte figuren bestaat. Net als bij dressuurwedstrijden onder het zadel rij je bij het mennen een proef in de klasse B (Beginner), L (Licht), M (Midden), Z (Zwaar) of ZZ (dubbel zwaar). Deze klassen zijn allen uitgeschreven op het Noordelijk Kampioenschap. Er wordt tijdens dit evenement in de verschillende disciplines (dressuur en vaardigheid) zowel in enkelspan als dubbelspan (twee paarden naast elkaar voor de menwagen) gestart.

Tenslotte was er nog een wedstrijd met de bestgaande rijpony.
Ondanks de hitte was er een flink aantal deelnemers.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Albert Hoiting uit Borger.

De vaardigheidsproef mooi in beeld gebracht door Bert Knol zie je op: https://www.flickr.com/photos/82979496@N02/sets/72157693519171940/