Vijfkamp

Een sportieve krachtmeting tussen de dorpen!

5kampEen vast vertrouwd onderdeel van het Oostermoerfeest is de Vijfkamp, een verzameling van sport- en spelactiviteiten die tussen de aangesloten voormalige Oostermoer gemeenten wordt gehouden. Dat zijn Anloo, Borger, Gasselte, Gieten en Zuidlaren. Wie is dit jaar het beste in touwtrekken of kratstapelen? Maar ook de jurering van de stratenversiering en de optocht telt mee in de Vijfkamp. Er wordt gestreden om de felbegeerde Vijfkamptrofee, een wisselbokaal in obelisk vorm, circa 50 cm hoog en uitgevoerd in keramiek.

Wat zijn de Vijfkamp onderdelen?

Dat zijn onder andere de jurering van (verlichte) straten, (verlichte) tuinen en bogen, de praalwagens van de optocht, sjoelen, bridgen, klaverjassen en jeu de boule. Ook touwtrekken, beachvolleybal en bestgaande rijpony vallen er onder. En natuurlijk vergeten we de boerentrekker-trek en de behendigheidspelen als belangrijke items van de Vijfkamp.

Wie verzorgt de organisatie?

De organisatie van de Vijfkamp is in handen van de Vijfkampcommissie Tentoonstellingsvereniging “Oostermoer”. Deze commissie wordt gevormd door personen die woonachtig zijn in de dorpen die deelnemen aan de Oostermoer. Vanuit ieder dorp zijn er telkens 2 inwoners die deelnemen aan de Vijfkampcommissie.

De organisatie van de Vijfkamp. V.l.n.r. Annet Everts, Gert Jan Roosjen, Annie Smit, Rita Venema, Annie Huizing, Roelie Stiekema, Jaap Hadderingh en Willeke Jalvingh. Foto: Bernise Everts.

Dit is Oostermoer

Wat 150 jaar geleden begon als landbouw tentoonstelling is nu iedere zomer in één van de zeven Oostermoer dorpen een feestelijke manifestatie. Er is een sportieve vijfkamp, een optocht, versierde en verlichte straten, paardendag, wandeltocht en feestavonden. Kortom, teveel leuke activiteiten om op te noemen.