Alle dorpen

Ieder jaar een Oostermoer in een ander dorp...

De Tentoonstellingsvereniging bestaat uit een overkoepelende organisatie waaronder zeven dorpen vallen met ieder hun eigen plaatselijke stichting. Ieder jaar organiseert, om de beurt, een ander dorp het Oostermoer. Een uitzondering vormt de combinatie Annen en Eext en de combinatie Gasselte en Gasselternijveen. Ieder van deze dorpen organiseren het Oostermoer één keer in de tien jaar.

dorpen-01Zuidlaren

Tussen Assen en Groningen, beide vijftien minuten rijden met de auto of bus, ligt Zuidlaren. Het dorp van Berend Botje én het groenste dorp van Europa. Noem het een plek waar de goede dingen samenkomen: wandelen, fietsen, watersporten, stijl en gezelligheid. In Zuidlaren vindt u veel leuke winkels, boetiekjes, cafés en restaurants. En als u wilt, snuift u een prachtig stukje historie op. Brinken vertellen het verhaal van een eeuwenoude handelstraditie en rijke boeren. Monumentale gebouwen onthullen de geschiedenis van dit gezellige en groene Hondsrug-dorp. (bron: zuidlaren.nl). Het beeldmerk van Zuidlaren is natuurlijk Berend Botje, die eigenlijk iedereen wel kent!

Stichting Tentoonstelling Oostermoer Zuidlaren

dorpen-02Annen

Annen is een dorp in het noorden van de gemeente Aa en Hunze in de Nederlandse provincie Drenthe, halverwege de dorpen Zuidlaren en Gieten, gelegen op de Hondsrug. Midden in de oude dorpskern ligt een grasbrink, wat kenmerkend is voor dorpen in de omgeving. De brink van Annen is de grootste grasbrink van Europa. Op 15 juni 2013 is Annen verkozen tot het leukste dorp van Drenthe. Annen staat bekend om de Uil, oftewel de Anner Oel, eigenlijk een bijnaam maar wel eentje waar Annen trots op is. Volgens de inwoners van Annen slaat de uil op wijze mensen.

Stichting Tentoonstelling Oostermoer Annen

dorpen-01Eext

Eext bestaat uit een combinatie van verschillende brinken, waaromheen van oudsher de boerderijen en woningen geschaard waren. Eext ligt in de gemeente Aa en Hunze vlak boven Gieten. Ten noorden ligt het Nationale Park “Drentsche Aa”, en ten zuiden een uitgestrekt bossen- en weidegebied met de status Nationaal Landschap. In het verleden had Eext een grote marke met graslanden die gebruikt werden voor het weiden van Ossen. De ossen waren van een bijzondere kwaliteit en door de handel hiervan hebben de bewoners van het dorp de bijnaam Eexter ossen te danken en dat zie je terug in het beeldmerk.

Stichting Tentoonstelling Oostermoer Eext, Anderen en Eexterzandvoort

dorpen-01Gieten

Gieten is een dorp gelegen op de Hondsrug in de provincie Drenthe in Nederland. Tot aan de gemeentelijke herindeling van 1998 was Gieten een zelfstandige gemeente. Na de vorming van de nieuwe gemeente Aa en Hunze werd Gieten het bestuurlijk centrum van de gemeente. Van oorsprong is Gieten een esdorp en ook in Gieten vind je een grote brink. Midden in Gieten staat ook de molen die Hazewind wordt genoemd. Diezelfde hazewind(honden) zie je ook terug in het gemeentewapen van de voormalige gemeente Gieten. Dat is dan ook het beeldmerk zoals u hierboven kunt zien.

Stichting Tentoonstelling Oostermoer Gieten

dorpen-01Gasselte

Gasselte ligt in de gemeente Aa en Hunze halverwege tussen Gieten en Borger. In de prehistorie woonden er al mensen rondom Gasselte, daarvan zijn heel wat sporen gevonden. Het dorp bestond later uit twee delen, het Grotenend ten noordoosten van de kerk en het Lutkenend ten westen van de kerk. De kerk lag dus letterlijk midden in het dorp. Die kerk is een prachtige bezienswaardigheid en daarom is ook gekozen voor dit beeldmerk. Tevens vindt u er het beeld van Wemeltje Kruit en een pastorietuin met beelden. Het is best toeven in Gasselte!

Stichting Tentoonstelling Oostermoer Gasselte

dorpen-01Gasselternijveen

Gasselternijveen was ooit een havenplaats en lag aan de oostoever van het riviertje de Hunze. De scheepvaart was erg belangrijk en dat zie je ook terug in het Beeldmerk. De geschiedenis van Gasselternijveen gaat ver terug en al vroeg was men hier bezig met de ontginning van het veen. Tegenwoordig staat Gasselternijveen bekend om de aardappelmeelindustrie en dat zie je onder andere terug in de aardappelmeelfabriek van de Avebe aan de oostkant van het dorp. Met de toerbeurt van buurdorp Gasselte, wordt in Gasselternijveen eens in de tien jaar Oostermoer gevierd.

Stichting Oostermoer Gasselternijveen

Borger

Het meest zuidelijke Oostermoerdorp is Borger, ook wel de Hunebedhoofdstad van Nederland met een Hunebed Informatiecentrum nabij het het grootste hunebed dat Nederland kent (wat ook direct het beeldmerk is). Borger ontstond al in de vroege middeleeuwen maar ook in de prehistorie woonden er dus al mensen. Door de ligging aan de weg tussen Coevorden-Groningen was Borger vooral belangrijk als rustplaats. Nu is Borger vooral bekend om de recreatie en toerisme met een uitstekende voorzieningenniveau. Er is een prachtig winkelcentrum, er zijn tal van horecagelegenheden, maar ook vindt u nog oud boerderijen en brinken in het oude dorp.

Stichting Tentoonstelling Oostermoer Borger

De vereniging Oostermoer Borger heeft zich als Supporter van Cittaslow verbonden met de gemeente Borger-Odoorn. Daarmee dragen wij de waarden die door het kwaliteitskeurmerk Cittaslow worden vertegenwoordigd uit in onze uitvoering van het Oostermoerfeest in Borger. Voor meer informatie over Cittaslow kunt u terecht op de website van de Gemeente Borger-Odoorn.

Het logo uitgelegd

In het logo zien we de 5 kleuren van de 5 regio’s met daarin voor ieder dorp een icoon die bij het dorp past. De vijf blokken vormen tezamen de Hondsrug, het gemeenschappelijke gebied waar het Oostermoer wordt gehouden.

Winkelwagen0
There are no products in the cart!
Verder met winkelen
0